.... julegranen bäres ut ut ut...
Japp, idag har jag kastat min fina, lagom stora, gran. Jag hade gärna behållit den till på onsdag. Men det gick bara inte... den barrade nåt för jäklit!
På onsdag är det Knut... då ska julen ut!
På min hemort firar vi med Knutmasso. MEN Knutmasso behöver faktiskt inte ha med Knuts namnsdag att göra. Det finns ett flertal tankar kring denna tradition. Vi kan ta det från början.....
Denna mycket gamla tradition utspelar sig varje år den 13 januari och går kortfattat ut på att man klär ut sig och går fram och tillbaka på Bruksgatan. Arrangemanget sker helt oannonserat och oarrangerat, alla vet att de ska komma till Bruksgatan i 18-tiden. Förr om åren var det mer regel än undantag att man var utklädd, men på senare år har jag sett en tydlig förändring mot det sämre. Fler och fler väljer att gå dit och liksom vara publik och kolla på de lite mer avanserade byggena. Men visst, de enklare varianterna med blåställ och svart ansikte förekommer också fortfarande tillsammans med en och annan clown, ängel eller demon.
Vi kan ju gå ännu längre tillbaka i tiden...
Enligt böckerna mördades hertig Knut Lavard den 7 januari 1131 och till minne av honom fick dagen bära hans namn. Eftersom denna dag även innebar att julen var slut uppkom det rim som "Knut kör julen ut" och "Nu är det Knut, nu ska julen ut". På 1600-talet genomfördes en kalenderreform och Knutsdagen flyttades till den 13 januari och då fick julslutet liksom hänga med. Tjugondagen uppstod.
De flesta i Gimo är av uppfattningen att Knutmasso är en tradition som Vallonerna förde med sig. Det finns en viss likehet med de karnevaler som förekommer runt Medelhavet och i Centraleuropa. Det har dock funnits utklädningstraditioner runt jul i hela Sverige sedan långt tillbaka i historien. (Den äldsta bilden jag sett från Knutsfirande i Gimo är från 1925.) Det finns även annat i historien som har med ordet "knut" att göra. Det finns bl.a. berättelser (från typ 1800-talet?) om ungdomar som gick runt i de rikare gårdarna i slutet av juletiden för att få något att äta och dricka. (Man hade väl antagligen tomt i skafferiet hemma.) P.g.a. att man liksom skämdes lite för detta tiggeri hände det att ungdomarna förklädde sig på olika sätt. Om man inte fick någon förtäring hände det att man lämnade kvar en halmgubbe eller en gubbe gjord av en svårkluven vedklamp - en s.k. knuta eller knutgubbe - på gårdsplanen som en symbol för snålheten i huset.
Såååå.... det var lite om den mycket roliga traditionen med Knutmasso... Vi kanske ses där! MEN... jag kommer att vara utklädd!!!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar